Certificate internaționale
Limba germană:
Examene pentru copii (începând cu vârsta de 10 ani):
Goethe-Zertifikat A1: Fit in Deutsch 1
Goethe-Zertifikat A2: Fit in Deutsch 2
Examen pentru tineri (începând cu vârsta de 12 ani):
Goethe-Zertifikat B1: Zertifikat Deutsch für Jugendliche
Examene pentru adulţi (începând cu vârsta de 16 ani):
Goethe-Zertifikat A1: Start Deutsch 1
Goethe-Zertifikat A2: Start Deutsch 2
Goethe-Zertifikat B1: Zertifikat Deutsch
Goethe-Zertifikat B2
Goethe-Zertifikat C1
TestDaF (începând cu vârsta de 17 ani) – examenul cuprinde al patrulea (B2) şi al cincilea (C1) nivel din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi străine şi este recunoscut ca şi atestat de limbă germană pentru admiterea la oricare dintre facultăţile din Germania.
Examene pentru adulţi (începând cu vârsta de 18 ani):
Zertifikat Deutsch für den Beruf - examenul corespunde celui de-al patrulea nivel (B2) din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi străine şi atestă cunoştinţele de limba germană din domeniul profesional.
Testservice Deutsch für den Beruf’ (BULATS)
Goethe-Zertifikat C2: Großes Deutsches Sprachdiplom
Participarea la examene nu este condiţionată de deţinerea unui certificat de cunoştinţe de limba germană pentru un nivel inferior.
Cadrul European de Referinţă pentru cunoaşterea de limbilor străine
Acest Cadru european este o grila de împărţire a cunoştinţelor de limbi străine în funcţiile de competenţele achiziţionate ale cursantului. Acestea sunt împărţite în 3 nivele A, B şi C, după cum urmează:
Nivelul A – începători
Nivelul B – independenţi
Nivelul C – avansaţi
Spre deosebire de împărţirea clasică pe cunoştinţe incepători, medii şi avansaţi, aceste noi niveluri de cunoştinţe sunt împărţite în module, finalizate cu examenele aferente:
Nivelul A1 – aprox. 90 ore de curs
Nivelul A2 - aprox. 180 ore de curs
Nivelul B1- aprox. 90 ore de curs
Nivelul B2 – aprox. 200 ore de curs
Nivelul C1
Nivelul C2
Promovarea examenului Goethe-Zertifikat A1: Start Deutsch1 presupune cunoştinţe elementare de limbă germană. Examenul corespunde primului nivel (A1) din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi.
După promovarea examenului puteţi :
• să înţelegeţi în situaţii cotidiene întrebări scurte, foarte simple, indicaţii şi anunţuri, dar şi mesaje telefonice, anunţuri oficiale, precum şi conversaţii scurte;
• să extrageţi informaţiile care vă interesează din anunţuri sumare scrise, indicatoare publice şi din mica publicitate;
• să exprimaţi şi să înţelegeţi numere, cantităţi, ora şi preţuri;
• să completaţi formulare cu detalii personale;
• să redactaţi scurte mesaje personale;
• să vă prezentaţi în cadrul unei conversaţii şi să răspundeţi la întrebări simple referitoare la persoana dumneavoastră;
• să formulaţi în viaţa de zi cu zi solicitări sau întrebări uzuale şi să răspundeţi la ele.
Promovarea examenului Goethe-Zertifikat A2: Start Deutsch 2 presupune cunoştinţe elementare de limbă germană. Examenul corespunde celui de-al doilea nivel (A2) din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi.
După promovarea examenului puteţi :
• să înţelegeţi cele mai importante informaţii din discuţii cotidiene, dar şi anunţuri scurte de la radio sau mesaje telefonice,
• să extrageţi cele mai importante informaţii din scurte articole de ziar, din anunţuri pe teme cotidiene şi să înţelegeţi indicatoarele publice,
• să completaţi formulare standard în magazine, bănci sau instituţii publice,
• să redactaţi mesaje pe teme ce au relevanţă imediată pentru dumneavoastră,
• să vă prezentaţi în cadrul unei conversaţii ce presupune un schimb de informaţii pe teme familiare,
• să formulaţi într-o discuţie întrebări simple pe teme cotidiene şi să răspundeţi la asemenea întrebări,
• să negociaţi sau să stabiliţi ceva de comun acord într-o discuţie de zi cu zi.
Odată cu promovarea examenului Goethe-Zertifikat B1: Zertifikat Deutsch (ZD) dovediţi că aţi dobândit cunoştinţe elementare solide ale limbii germane uzuale şi că vă descurcaţi în toate situaţiile cotidiene importante. Examenul corespunde celui de-al treilea nivel (B1) din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi.
După promovarea examenului puteţi :
• să înţelegeţi în detaliu informaţiile principale din discuţii cotidiene, anunţuri oficiale şi anunţuri radio,
• să înţelegeţi cu exactitate informaţiile principale din articolele de ziar, statistici şi descrieri pe teme cotidiene,
• să redactaţi texte coerente pe teme de interes personal precum şi anumite texte formale, cum ar fi scrisori sau emailuri,
• să purtaţi o discuţie simplă pe o temă de interes personal, să vă exprimaţi succint părerea despre acea temă şi să răspundeţi adecvat celor spuse de către partenerii de discuţie,
• să relataţi o întâmplare din viaţa cotidiană, să formulaţi o propunere sau stabiliţi ceva de comun acord.
Examenul Goethe-Zertifikat B2 atestă un nivel de cunoştinţe avansat. Examenul corespunde celui de-al patrulea nivel (B2) din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi.
După promovarea examenului puteţi, de exemplu:
• să înţelegeţi ideile principale din domenii concrete şi abstracte şi să extrageţi informaţiile ce au relevanţă pentru dumneavoastră (de exemplu din transmisiunile radio),
• să înţelegeţi o gamă largă de texte, printre care atât texte scurte (de exemplu anunţuri), precum şi texte non-fictionale mai lungi, complexe, comentarii şi relatări,
• să formulaţi în scris ideile dumneavoastră pe teme complexe într-un mod clar si structurat, dar şi să corectaţi greşelile din textele altora,
• să descrieţi pe cale orală teme de actualitate, precum şi teme din domeniile dumneavoastră de interes,
• să participaţi activ la discuţii despre teme familiare, exprimându-vă şi susţinându-vă punctele de vedere.
Examenul TestDaF este un examen la un nivel avansat. Examenul cuprinde al patrulea (B2) şi al cincilea (C1) nivel din cele şase niveluri ale scalei de competenţe lingvistice definite în Cadrul European Comun de referinţă pentru limbi şi este recunoscut ca şi atestat de limbă germană pentru admiterea la oricare dintre facultăţile din Germania. Pentru promovarea examenului nu sunt necesare cunoştinţe de specialitate.
Odată cu promovarea examenului TestDaF dovediţi că puteţi:
• să recunoaşteţi detalii importante din diferite texte scurte,
• să înţelegeţi detalii şi ideile principale din texte de presă şi texte specializate ce tratează teme ştiinţifice sau socio-politice,
• să înţelegeţi informaţii detaliate din situaţii cotidiene,
• să urmăriţi interviuri sau dialoguri pe teme legate de studii sau de ştiinţe generale, să înţelegeţi prezentări pe teme ştiinţifice,
• să redactaţi propriul text, bine structurat şi inteligibil şi să fiţi capabili să prezentaţi argumente,
• să descrieţi, să rezumaţi şi să comparaţi informaţii,
• să vă susţineţi prin argumente punctul de vedere într-o discuţie sau un dialog, să comparaţi alternativele, precum şi să construiţi ipoteze.
Limba engleză
Cei interesaţi de un certificat internaţional de limbă engleză pot opta pentru una dintre prestigioasele testări Cambridge, IELTS, Teofl (examen american).
Cele mai prestigioase certificate pe plan internaţional pentru cei ce studiază în limba engleză sunt cele ale Universităţii Cambridge, necesare admiterii în unele universităţi şi colegii, dar şi angajării în companii internaţionale.
Cambridge, valabil toată viaţa, iar IELTS doar doi ani. Singura instituţie din România autorizată să organizeze examenele Cambridge este Consiliul Britanic, iar testările au loc la centrele din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara. Anual, în România se organizează două sau trei sesiuni de examene, iar certificatele Cambridge sunt valabile pe perioadă nelimitată.
La fel de cunoscut, testul IELTS stabileşte nivelul de cunoştinţe pe o scală de la 1 la 9 şi este susţinut de cei ce doresc să studieze sau să lucreze în străinătate în viitorul apropiat, certificatul fiind valabil doar doi ani de la obţinere. Examenul se susţine lunar în Bucureşti şi de două ori pe an la Cluj, Iaşi, Timişoara. Pentru detalii despre examenele Cambridge şi IELTS precum şi cursurile pregătitoare accesaţi www.britishcouncil.org/ro.
Un alt test internaţional cerut de universităţile străine este Toefl, examen american ce costă 150-180 de dolari şi care poate fi susţinut în Bucureşti, Oradea, Timişoara, Arad şi Cluj-Napoca.
Limba franceză
Pentru o diplomă de limbă franceză recunoscută internaţional sunt necesare examenele- DELF/ DALF, care se pot susţine la Centrul Cultural Francez. Cei ce doresc să obţină o diplomă anul acesta pot participa la sesiunea 13-14 noiembrie.
Taxa de examinare este de 38-96 de euro. În fiecare an sunt organizate trei sesiuni de examinare.
Limba spaniolă
DELE - diplome spaniole Singurele diplome cu caracter oficial care atestă cunoştinţele de limbă spaniolă sunt DELE - Diplome de Spaniolă ca Limbă Străină.
Examenele sunt coordonate de Institutul "Cervantes" din Bucureşti şi se organizează în următoarele oraşe: Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Suceava.
Preţurile pentru obţinerea acestor certificate sunt între 150 şi 300 de lei, în funcţie de nivelul pentru care se susţine examenul.
|