Trimite e-mail Print Romana | I-Learning Constanta

Completare lege 260

In urma unui comunicat CSA anunta: 5 august 2011 - data de la care se pot aplica amenzile pentru proprietarii de locuinte care nu au cumparat o asigurare obligatorie sau facultativa a locuintei.

La data de 13 decembrie 2010, Presedintele Romaniei a semnat un decret de modificare si completare a legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintei. Conform acestui decret, persoanele care detin o asigurare facultativa a locuintei, care include si acoperirea pentru riscurile cuprinse in asigurarea obligatorie, nu intra sub incidenta acestei legi.

Termenul limita pana la care proprietarii de locuinte sunt nevoiti sa achizitioneze polita de asigurare obligatorie a fost prelungit pana la 15 iulie 2011. Acest termen limita a devenit incert in ultima perioada datorita unor serii de modificari aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, dar potrivit unui anunt recent al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), obligativitatea incheierii acestei asigurari incepe de la un an de la inceperea emiterii politelor.

Daca nu ati incheiat pana acum o asigurare obligatorie a locuintei mai aveti timp pana la data de 5 august 2011(initial 15 iulie 2011) sa achizitionati aceasta polita. Dupa aceasta data primariile pot aplica amenzi intre 100 si 500 lei.

Conform spiritului “Nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine, s-ar putea sa nu mai fie nevoie”, concetatenii nostri nu se grabesc sa incheie aceasta polita. Cauzele sunt diferite: mediatizarea insuficienta, detinerea unei polite de asigurare facultative care ofera acoperire pana dupa aceasta data, sau chiar neincrederea in sistem.

Sa vedem circumstantele care pot duce la aceasta neincredere.

Circumstante:

Legea asigurarii obligatorii a locuintei intrata in vigoare la 15 iulie 2010 vizeaza in mod direct toti proprietarii de locuinte. Exista aproximativ 8,3 milioane de locuinte care necesita asigurare prin aceasta polita, din care circa 4,5 milioane in mediu urban si 3,8 milioane in mediul rural.

Obiectivul PAID este insa de a ajunge la circa 250.000 de polite vandute pana la sfarsitul anului (conform celor spuse de domnul Marius Bulugea presedintele PAID). La trei luni de la lansare s-au vandut in jur de 75.000 de polite dintre care 75% in mediul urban si 25% in mediul rural. In acest moment rata vanzarilor de polite PAD fiind de circa 2000 polite pe zi si totalul vanzarilor se ridica la aproximativ 160.000 de polite.

Situatia incheierii contractelor este urmarita de PAID printr-o baza de date organizata cu ajutorul Ministerului Administratiei si Internelor care a cerut intocmirea unor liste cu locuintele de pe raza fiecarei localitati. Din pacate nu toate primariile au depus aceste liste, sunt cazuri in care localitatile respective nu detin un sistem informatic de gestionare, de aceea este necesar ca aceste date sa fie introduse in baza de date, manual. Astfel in acest moment baza de date contine circa 45% din informatiile necesare, urmand sa fie finalizata in aproximativ 12 luni, conform estimarilor PAID.

Termenul limita pentru achizitionarea politei de asigurare obligatorie a locuintei este de 5 august 2011(initial 15 ianuarie 2011 , apoi 15 iulie 2011), data dupa care primariile pot aplica amenzi intre 100 si 500 lei. (conform art 35 (2) din Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor).

Presupunere, nu concluzie:

Aceasta sa insemne oare, ca doar cei 45% dintre proprietarii care se regasesc in bazele de date pot fi amendati? PAID preconizeaza ca vor fi aplicate amenzi doar acestui segment de populatie, bineinteles in afara celor 250.000 care se presupune ca isi vor incheia polita de asigurare. Avand in vedere ca nu ar fi prima oara cand s-a intarziat aplicarea unei legi sau ordonante si a faptului ca in conformitate cu previziunile PAID, ar trebui amendati in jur de 8 milioane de proprietari de locuinte. Oare se va amana data limita a aplicarii amenzilor, precum s-a amanat si aplicarea legii propriu-zise?

Un lucru este clar in acest moment si anume: sistemul nu este complet functional. Se pare ca data limita de 5 august 2011(initial 15 ianuarie 2011 , apoi 15 iulie 2011) se aplica doar unui anumit segment al populatiei, ceea ce nu este corect oricum am privi acest lucru. Va vom tine la curent in cazul in care vor aparea schimbari in aceasta privinta.

Scopul acestui articol este de a indemna oamenii sa achizitioneze aceasta asigurare. Fie ca este vorba de cea obligatorie fie de o polita facultativa, asigurarea locuintei ofera protectie financiara familiei dumneavoastra in cazul unor evenimente neplacute.

Raspunsuri la intrebari frecvente despre asigurarile obligatorii ale locuintei

Primim foarte multe intrebari la adresa de contact a site-ului Asigurari-Sanatate.ro in legatura cu asigurarea obligatorie a locuintei si am decis sa impartasim informatiile oferite personal fiecarui corespondent. •Este necesara achizitionarea acestei polite de catre toti proprietarii de locuinte de la noi din tara. Conform Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, Art 2. a) prin locuinta asigurabila se intelege:

“Locuinta, locuinta sociala, locuinta de serviciu, locuinta de interventie, locuinta de necesitate, locuinta de protocol, casa de vacanta [...] in cazul locuintelor situate in condominii, prin locuinta se inteleg atat spatiile aflate in proprietate exclusiva, cat si cota parte din coproprietatea indiviza asupra spatiilor si a elementelor de constructii comune.” Astfel, este necesara asigurarea si pentru locuinte temporare precum case sau cabane de vacanta, la munte sau la mare, prima de asigurare fiind stabilita in functie de materialul de constructie folosit la ridicarea cladirii.

•Sumele asigurate si primele platite depind doar de tipul de locuinta, de materialul de constructie si nu de zona de risc sau suprafata locuintei.

Astfel, pretul platit va fi la fel indiferent in ce localitate locuim. Diferentierea va consta in:

Locuinte tip A - constructii cu structura de rezistenta din lemn, metal sau beton armat, pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale care au fost supuse tratamentelor chimice sau termice:suma asigurata 20.000 de euro iar prima de asigurare 20 de euro/an.

Locuinte tip B - constructii ale caror pereti exteriori sunt din caramida nearsa sau alte materiale ce nu au fost supuse tratamentului chimic sau termic: suma asigurata 10.000 de euro iar prima de asigurare 10 euro/an.

•Singurele locuinte ce nu pot fi asigurate sunt cele marcate cu “bulina rosie” , orice alte locuinte ridicate pe baza unor autorizatii de constructie pot fi asigurate, indiferent daca se afla sau nu intr-o zona de risc seismic sau de inundatii.

•Daca detineti deja o asigurare facultativa, la maxim 5 zile dupa expirarea acesteia aveti obligatia sa cumparati o polita de asigurare obligatorie. Daca doriti sa prelungiti si asigurarea facultativa sau sa contractati o alta polita de asigurare facultativa, se poate discuta cu asiguratorul care va va face o oferta prin care riscurile acoperite de polita obligatorie sa fie separate si prima platita pentru cea facultativa sa fie mai mica.

De exemplu, pentru un apartament la bloc, daca aveti o polita de asigurare facultativa cu suma asigurata de 100.000 euro si o polita de asigurare obligatorie, (in cazul apartamentului) suma asigurata va fi de 20.000 euro

a) in caz de cutremur, inundatie sau alunecare de teren (riscurile acoperite de polita PAD) , pentru daune provocate cladirii, veti fi despagubit cu o suma in valoare de 20.000 euro prin polita PAD, iar restul de 80.000 pe polita facultativa.

b) in caz de incendiu, explozie sau orice alte motive care nu sunt acoperite de polita PAD dar sunt acoperite de cea facultativa, veti fi despagubiti cu o suma de pana la 100.000 euro prin polita facultativa.

Astfel puteti cere ca polita facultativa sa fie mai ieftina, riscurile preluate de asigurator fiind impartite cu PAID (administratorii asigurarii obligatorii).

*(Actualizare: dupa data de 13 decembrie 2010, o asigurare facultativa a locuintei, care include si acoperirea pentru riscurile cuprinse in asigurarea obligatorie, poate fi folosita in locul acesteia)

•Daca doriti si o asigurare facultativa a locuintei nu trebuie sa va adresati neaparat aceleiasi companii la care detineti asigurarea obligatorie a locuintei. Puteti apela la orice alta companie si puteti sa mentionati ca doriti sa scada din suma asigurata si din prima platita, suma aferenta politei obligatorii.

•Asigurarea obligatorie a locuintei acopera doar riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii (ca fenomene naturale). Pentru acoperirea altor riscuri cum ar fi: incendiu, explozie, furt sau daca locuiti la bloc si va inunda vecinii, va trebui sa achizitionati si o polita de asigurare facultativa.

•Singurul act de care aveti nevoie pentru incheierea politei de asigurare obligatorie a locuintei este buletinul. Vezi exemplu polita PAD:

•Dupa intocmirea politei de asigurare obligatorie, puteti verifica inregistrarea acesteia in baza de date PAID , introducand seria si numarul politei pe pagina web oficiala a PAID: http://www.paidromania.ro/verificare-polita .

•Pentru a primi despagubirile in cazul producerii riscurilor asigurate de polita de asigurare obligatorie, va trebui sa va adresati agentului si companiei care v-a vandut polita. Dosarul de dauna va fi intocmit de asigurator, iar despagubirea propriu-zisa va veni de la PAID.